Zenuwachtig voor sollicitatiegesprek

Weg met sollicitatiestress!!!!

Wist je dat het veranderen van baan een van de meest stressvolle gebeurtenissen is in ons leven? De spanning die solliciteren en overstappen naar een nieuwe baan oplevert, is vergelijkbaar met die van grote beslissingen nemen in het privéleven, zoals bijvoorbeeld het krijgen van een kind, trouwen of het afsluiten van een hypotheek.

Sollicitatiestress is niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal. Het gaat dan over de manier waarop je tegen het sollicitatiegesprek aankijkt. Het is belangrijk dat je hier goed en realistisch over nadenkt.

Als je je bedenkt dat alles van deze ene sollicitatie afhangt en je totaal mislukt bent als je niet wordt aangenomen, ben je niet realistisch bezig en dit levert erg veel stress op. Dit is totaal niet nodig. Het is beter om realistisch te denken: je wil deze baan graag, je bent goed voorbereid, maar er zijn ook genoeg andere sollicitanten en andere banen.

En vergeet niet dat werkgevers die op zoek zijn naar nieuwe medewerkers is het van groot belang zich hiervan bewust te zijn. Je wilt immers niet dat de perfecte kandidaat door spanning of onrust voortijdig afhaakt in het sollicitatieproces. Dus meestal houden ze rekening met gezonde spanning bij een kandidaat. Nerveus voor sollicitatiegesprek? Dat hoort erbij!

Een paar tips tegen zenuwen voor een sollicitatiegesprek

– Om zoveel mogelijk onzekerheden weg te nemen, moet je jezelf zo goed mogelijk voorbereiden. Een goede manier om dit te doen is door het sollicitatiegesprek te oefenen. Vooral hardop oefenen of met iemand uit je omgeving een oefengesprek voeren is een prima voorbereiding.

– Zorg ervoor dat je niet te snel gaat praten. Dit valt op en het komt je sollicitatiegesprek niet ten goede. Let op je ademhaling, neem je tijd en probeer met een normale snelheid te praten. Als dit lukt en je rustig blijft, zal de stress vanzelf afnemen.

– Een ander niet handige bijkomstigheid van stress is dat je niet meer goed in staat bent om écht goed te luisteren. Je bent dan wel aanwezig, maar het dringt niet goed tot je door wat je verteld wordt. Het gevolg kan dan zijn dat je een antwoord geeft dat niet bij de vraag past. Om dit te voorkomen is het heel belangrijk dat je je extra focust op het luisteren. Wees bewust van wat er besproken wordt, denk hierover na en neem de tijd met antwoorden.

– Naast een goede inhoudelijke voorbereiding zijn er een aantal praktische zaken die zorgen voor minder stress. Kies van tevoren de juiste kleding en leg deze klaar. Zorg ook dat de andere spullen die je mee wilt nemen klaar staan voor vertrek.

– Het op tijd komen bij je afspraak is vaak ook een stressfactor, ook al heb je grotendeels dit zelf in de hand. Zorg dat je vervoer hebt geregeld en ruim op tijd vertrekt. Het is altijd beter een tijdje in de auto te blijven wachten bij je bestemming dan uit te moeten leggen waarom je te laat bent. Kom altijd 10 minuten voor je afspraak binnen bij je toekomstige werkgever.

– Door de stress kan het zijn dat je op de dag van je sollicitatiegesprek moeite hebt met een maaltijd. Probeer toch voldoende te eten, want met een volle maag presteer je beter en voorkom je een knorrende maag tijdens je gesprek.

Uiteraard staan wij van Match for Talent altijd voor je klaar en hebben wij voordat je op gesprek gaat altijd nog contact met elkaar. Dus heb je vragen, neem altijd contact op met jouw recruiter!

Meer lezen over solliciteren? Lees dan ook de onderstaande artikelen:
– Jezelf verkopen
– Sollicitatiegesprek voorbereiden
– Sollicitatiegesprek voeren

Contact

Veluwezoom 5
1327 AA Almere

020-8201852
info@matchfortalent.nl 

Match for talent