Sollicitatiegesprek voorbereiden

Yessss! Je bent uitgenodigd bij een van onze opdrachtgevers! Nu begint het sollicitatiegesprek voorbereiden. Je hebt natuurlijk al uitvoerig gesproken met een van onze recruiters en zij zal je ook begeleiden en coachen naar jouw eerste gesprek. Maar het is altijd fijn om nog even een checklist te hebben om de puntjes op de i te zetten. Want hoe voel jij je? Ben je blij, misschien een tikkeltje zenuwachtig? ? Een gesprek is vaak stressvol. Het is vaak een nieuwe stap in je carrière. Een beetje spanning helpt je focussen en je beter te concentreren. Daarom is een goede voorbereiding op een sollicitatiegesprek vaak het halve werk en het kan een groot deel van de spanning wegnemen.

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Wij zullen je volledig begeleiden en de recruiter zal ook stand-by staan voor je om jouw sollicitatie perfect voor te bereiden. Wat wij bij Match for Talent altijd adviseren:

1. Lees de vacature nog een keertje goed door

Kijk naar de vaardigheden, de eigenschappen en de ervaring. Kun jij hier goed in vinden? Kun je ook uitleggen waarom jij geschikt zou zijn voor deze vacature. Niet “omdat het je leuk lijkt” maar een goede motivatie waarmee je indruk kan maken.

2. Ga naar de website van jouw nieuwe werkgever

Onderzoek de producten of de diensten, welke merken verkopen ze, wat voor diensten bieden ze. Maar ga ook lezen over wie ze zijn, hoe lang ze bestaan, hoe groot is het bedrijf, wat zijn de laatste ontwikkelingen in deze sector en misschien kun je iets lezen over de teams.  Tegenwoordig plaatsen bedrijven vaak ook filmpjes over de cultuur binnen het bedrijf en veel meer. Hoe meer je weet over het bedrijf hoe beter het is en kun je alle vragen hierover goed beantwoorden.

3. Je gesprekspartner!

Weet je al met wie je een gesprek hebt? Kijk op LinkedIn voor een foto zodat je weet hoe ze eruit zien. Daar staat ook vaak welke functie ze hebben en of ze iets bijzonders gedaan hebben.

4. Wat voor vragen kun je krijgen?

Bij ieder bedrijf is dit weer anders, maar er zijn altijd een aantal standaardvragen die meestal terugkomen, de geijkte eerste vraag:
Wie ben jij? Hierover kun je nu al nadenken en je eigen pitch maken. Vertel kort over wie jij bent in privé (heb je hobby’s die relateren met je nieuwe job?) en schakel daarna over
naar je opleiding, werkervaring en waarom jij geschikt bent voor de vacature. Wat leuk is om vanuit privé een bruggetje te slaan naar je mogelijke nieuwe werkgever. Maar denk ook na over je verbeterpunten (wat ook vaak zwakke punten wordt genoemd). Wij noemen het verbeterpunten want vaak weet je al van jezelf wat je zou kunnen veranderen om nog beter je werk te kunnen uitvoeren. Het kan een karaktertrek zijn, maar het zou ook kunnen dat je jezelf meer zou willen verdiepen in bepaalde materie zodat je jouw job beter kunt uitoefenen. Als je zelf al bewust bent van jouw verbeterpunten, dan sta je al 2-0 voor.

5. Bereid je eigen vragen voor!

Het is altijd heel goed om ook jouw nieuwe werkgever alvast goede vragen te stellen. De klik moet uiteindelijk van twee kanten komen. Wat wil jij nog weten over de functie en het bedrijf? Maak een vragenlijstje zodat je weet wat je wilt vragen. Hierdoor laat je zien dat je  geïnteresseerd bent in de functie. Een bijkomend voordeel is dat je ook te weten komt of de werkgever ook bij jou past. Er moet uiteindelijk van beide kanten een klik zijn.

6. Je eerste indruk is erg belangrijk

Zorg daarom dat je jezelf goed introduceert. Bedenk hoe je jezelf wilt presenteren en kom zelfverzekerd over. Vanaf het moment dat je het kantoor binnenstapt wordt er naar je gekeken. De receptioniste, de secretaresse, een assistente, wie je ook tegenkomt, wees vriendelijk. Moet je even wachten dan kun je, als daar tijd voor is, altijd een kort gesprekje aangaan met de receptioniste. Wat is het mooi weer?, Wat een leuk kantoor? of geef een complimentje. Het is niet erg om zenuwachtig te zijn want dat zijn de meeste sollicitanten. Zodra je gesprekspartner komt, stel je jezelf voor. Laat merken dat je blij bent met de uitnodiging. Dit kun je doen door iets over het bedrijf te zeggen. Wat is dit een mooie omgeving, wat leuk dat ik uitgenodigd ben, ik volg het bedrijf al jaren. Heb je recent iets gelezen over het bedrijf, of hebben ze een prijs gewonnen? Gebruik dit dan als opening. Hierdoor laat je zien dat je enthousiast bent.

7. Plan de route naar je sollicitatie

Waar moet je precies zijn en hoe kom je daar? Plan de route naar je sollicitatiegesprek enkele dagen vooraf én op de dag zelf. Voor welk vervoer kies je? Kijk naar parkeergelegenheid, bushaltes en eventuele omleidingen. Denk ook aan het opladen van je navigatiesysteem en/of je telefoon. Controleer op de dag zelf de route nog eens. Zijn er vertragingen of is er kans op file? Laat je hierdoor niet verrassen. Zorg dat je op tijd voor je gesprek bent.

8. Leg je kleding klaar

Leg je schone frisse kleding een dag van tevoren klaar. Mocht er iets niet goed zijn met de kleding, dan heb je nog tijd om iets anders uit te zoeken. Kies ook de schoenen en eventueel tas bij je outfit. Dit voorkomt stress op de dag zelf. Moeite met beslissen wat je aan wilt trekken, bel dan even naar een van onze recruiters voor tips.

Meer lezen over solliciteren? Lees dan ook de onderstaande artikelen:
– Jezelf verkopen
– Zenuwachtig voor een sollicitatiegesprek?
– Sollicitatiegesprek voeren

Contact

Veluwezoom 5
1327 AA Almere

020-8201852
info@matchfortalent.nl 

Match for talent