Sollicitatiegesprek voeren

Een sollicitatiegesprek voeren, hoe doe je dat?

Nadat je een succesvol gesprek hebt gehad met een van onze recruiters en zij jou hebben voorgesteld, word je uitgenodigd voor het eerste sollicitatiegesprek met misschien jouw toekomstige werkgever, gefeliciteerd! Maar hoe ga jij je voorbereiden op dit gesprek? Wij van Match for Talent staan natuurlijk aan je zijde, maar je kunt jezelf uiteraard ook extra goed voorbereiden met deze tips over het voeren van een sollicitatiegesprek. Lees meer over de voorbereiding van jouw sollicitatiegesprek.

Wat voor soort sollicitatiegesprekken zijn er eigenlijk?

– Telefonisch sollicitatiegesprek
– Een video call
– Een persoonlijk gesprek bij de werkgever

Telefonisch sollicitatiegesprek

Een telefonisch sollicitatiegesprek komt regelmatig voor. De Werkgever wilt graag meer te weten te komen of jou als persoon en meteen checken of je echt geschikt bent voor de functie. Meestal duren deze gesprekken een half uur tot een uur. Als de klik er is, dan word je meestal uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek op locatie van het bedrijf

Video call sollicitatiegesprek

Een video call wordt tegenwoordig ook regelmatig ingezet. Wat we hierboven vertelden, geldt eigenlijk ook voor een video call. Alleen nu ben jij en de recruiter of HR persoon in beeld.

Een paar tips hierover:
– Zorg ervoor dat je er netjes en representatief uitziet, net zoals je het bedrijf zou bezoeken, haren netjes, schone kleding aan, schone nagels etc. Het bovenste gedeelte van je lichaam is zichtbaar! (maar je kunt je sloffen gewoon aanhouden)
– Wat belangrijk is dat je achtergrond representatief is, dus geen rommel en rennende kinderen of huisdieren die voorbij komen springen. Maar ook dat er voldoende licht is zodat je niet in het donker zit en de betreffende persoon jou niet goed kan zien. Check dit van tevoren! En uiteraard of je internetverbinding goed is.

Een persoonlijk gesprek bij de werkgever

Persoonlijk interview op het kantoor van jouw mogelijke nieuwe werkgever. Een uitnodiging op het hoofdkantoor komt het meeste voor. Je gaat hier meteen voelen en proeven of het bedrijf ook bij jou hoort, of je een klik hebt met het bedrijf. Je gaat de recruiter, iemand van HR en misschien mogelijk ook directe collega’s ontmoeten. Dit betekent dat je representatief voor de dag komt om meteen een goede eerste indruk te maken. De reis naar je sollicitatiegesprek begint met: op tijd komen!! Liever 15 minuten te vroeg dan te laat. Tip is wel mocht je er eerder zijn dan 15 minuten, wacht dan nog even met naar binnen gaan. Ze hebben tijd voor jou ingepland en het kan soms hinderlijk zijn als je al een half uur of drie kwartier arriveert en de receptie gaat jouw contactpersoon bellen dat je er bent. Tien minuten voor je gesprek is perfect.

Een face to face sollicitatiegesprek is zeer gebruikelijk en komt dan ook het meest voor. Het spreekt voor zich dat je de recruiter in het echt gaat ontmoeten, dus verwacht een handdruk, een praatje en natuurlijk de reis naar het sollicitatiegesprek.

Hoe bereid je je voor op het gesprek?

Als je op kantoor wordt uitgenodigd, dan begint het bij je representatieve voorkomen en de handdruk. Een goede handdruk laat een goede indruk achter! Daarnaast een open en ontspannen houding, glimlach, enthousiasme en spontaniteit. Wij weten als geen ander dat zenuwen soms een grote rol kunnen spelen bij een eerste kennismaking, het is daarom ook niet erg als je kenbaar maakt dat je zenuwachtig bent. Beter zeg je het, dan je het gesprek laat beïnvloeden. Of je nu bij een heel formeel of informeel bedrijf op gesprek gaat of bij een hippe start-up: een verzorgde en representatieve uitstraling is bij iedere organisatie belangrijk. De kleren die je draagt, zegt iets over jou als persoon en hier maak je dus een spetterende eerste indruk mee. Check dus goed wat je aan gaat trekken en zorg dat het netjes en schoon is! Wij geven ook altijd de tip mee: zorg voor nette verzorgde handen.

Het gesprek:

– Zorg ervoor dat je je voldoende hebt verdiept in het bedrijf. Dit kun je doen door bijvoorbeeld de website goed te bestuderen. Wat is belangrijk: waar staan ze voor, wat is de visie, missie, wellicht de geschiedenis van het bedrijf. Vaak kun je alles lezen over het bedrijf op de website.
– Lees de vacature nog een keer goed door! Check de competenties goed en of deze matchen met wie jij bent en dat je dat goed kunt uitleggen
– De vraag ‘Wie ben jij?’ is vaak de eerste vraag. Maak een korte pitch over jezelf, klein stukje privé, misschien je hobby’s en maak een bruggetje naar je werkend verleden (ga niet je CV opsommen, die kennen ze al), zorg dat je hier al de match maakt.

Bereid je voor op lastige vragen als bijvoorbeeld:
– Waarom wil je hier werken?
– Wat maakt jou geschikt voor deze functie? Zie jij jezelf hier werken in de organisatie?
– Zorg ervoor dat je jouw verbeterpunten kent! Hierbij wordt gelet op hoe goed jij jezelf kent, waar je jezelf nog wilt ontwikkelen. Bedenk van tevoren al voorbeelden
– Hoe zie jij jouw toekomst (of de geijkte vraag, waar sta je over 5 jaar)? Bedenk dat je nooit als antwoord geeft: dan zit ik op jouw stoel…! Maar vertel hoe jij verder wilt groeien in jouw vakgebied, hou je antwoord concreet, werk gerelateerd en realistisch.

Meer over hoe je een sollicitatiegesprek moet voeren of hoe je jezelf moet verkopen.

Vragen over je CV

Er zullen vragen gesteld worden over je CV: zorg ervoor dat als er gaten in je CV zitten, dit goed en rustig kunt uitleggen. Vragen over je werkverbanden bij vorige werkgevers zoals bijvoorbeeld:
– We zien dat je daar kort hebt gewerkt. Kun je uitleggen waarom dat was.
– Waarom heb je dat diploma niet gehaald of opleiding niet hebt afgemaakt. Dit gebeurt vaak met een goede reden, dus leg daarom uit wat er is gebeurd en vooral wat je daarna hebt gedaan.
– En als laatste: stel zelf ook vragen! Een sollicitatie werkt twee kanten op, niet alleen voor de werkgever, maar ook voor jou.

Vragen die je zelf kan stellen, kunnen zijn:
– Wat is de samenstelling van het team?
– Stel dat ik hier begin, wat heeft de hoogste prioriteit de komende maanden?
– Wat vind je zelf het leukste aan het werken bij dit bedrijf?
– Hoe zien de vervolgstappen eruit na dit gesprek?

Salarisindicatie:

De kans is aanwezig dat de gesprekspartner vraagt naar je salarisindicatie. Wij van Match for Talent hebben dit tijdens ons gesprek al over gesproken met jou. Op voorhand weten wij al welk salaris bij de functie past. En hebben wij dit al doorgegeven aan het bedrijf. Mocht je hierover twijfelen neem dan op voorhand contact op met de recruiter van Match for Talent.

Don’ts bij een sollicitatiegesprek

– Te laat komen!
– Een slap handje geven
– Onderuit hangen in je stoel
– Je gesprekspartner in de rede vallen
– Je motivatie niet kunnen onderbouwen
– Geen relevante antwoorden geven op de vragen
– Je niet hebben voorbereid op het gesprek en de website niet bekeken van tevoren

Contact

Veluwezoom 5
1327 AA Almere

020-8201852
info@matchfortalent.nl 

Match for talent