Jezelf verkopen en jezelf voorstellen tijdens een sollicitatiegesprek
Jezelf verkopen? Begin er nooit aan!!! Maar je kunt je wel heel goed voorbereiden op je sollicitatiegesprek om jezelf te verkopen tijdens een sollicitatiegesprek. En ook hoe je jezelf voor kan stellen in 1 zin. Belangrijk is als je solliciteert, dat je een goede zelfanalyse kunt maken.
– Wat kan je?
– Wat kan je minder goed?
– Waar ligt jouw ambitie?
– Pas als jij jezelf goed kent, kun je anderen overtuigen van jouw kwaliteiten. Als je bijvoorbeeld moet uitleggen waarom jij vindt dat je een goede teamplayer of coach bent, doe dit dan in je eigen woorden.
Ben je wel geschikt?
Veel mensen neigen ernaar zichzelf kleiner te maken, omdat ze niet gewend zijn zichzelf op een positieve manier weg te zetten. Als je op een vacature solliciteert, ben je er dan zelf van overtuigt dat je geschikt bent? Door jezelf goed voor te bereiden en jezelf vragen te stellen ga jij jezelf misschien zekerder te voelen en kun je jouw verhaal beter vertellen. Ga na wat jouw krachten zijn en realiseer je dat deze daadwerkelijk waarde hebben.
Een veelgemaakte fout is dat mensen te algemeen blijven. “Ik ben goed in teamwork” is een vrij nietszeggende zin, die iedereen kan opschrijven. Hij wordt krachtig, wanneer je iets van jezelf toevoegt: “Ik kan goed teamworken, want ik weet intuïtief de beste kwaliteiten van verschillende mensen naar boven te krijgen. Hierdoor werkt iedereen in zijn kracht en kan het team perfect functioneren”. Of gebruik een concreet voorbeeld van een succes die je hebt geboekt bij vorige werkgevers. Laat dit succes aansluiten op een competentie die wordt gevraagd in de advertentie. Wordt een natuurlijke overtuigingskracht gevraagd? Vertel dan dat jij bij je vorige werkgever vaak op moeilijke klanten werd geplaatst. Want met jouw persoonlijke overtuigingskracht en uitstraling kreeg je deze klanten altijd aan jouw kant. Let hierbij wel op dat er een kern van waarheid zit in het voorbeeld dat je gebruikt! Jezelf verkopen wordt hiermee steeds gemakkelijker.
Geef tijdens je sollicitatiegesprek concrete voorbeelden om je argumenten te verduidelijken. Ga je solliciteren op een accountmanager functie. Vertel dan niet alleen dat je een goede verkoper bent, maar onderbouw dit ook. Neem bijvoorbeeld een document mee waarin je laat zien welke omzet jij voor je vorige werkgevers hebt gegenereerd of vertel erover.
Andere tip is, blijf vriendelijk en lach. Deze tip is vanzelfsprekend. Maar menig persoon vergeet door de stress die solliciteren met zich meebrengt te lachen tijdens een sollicitatiegesprek. Dit terwijl lachen essentieel is. Mensen krijgen namelijk automatisch sympathie voor iemand die lacht. Onthoud dus om altijd je gezicht te ontspannen, blijf vriendelijk glimlachen en toon je van je meest positieve kant. Verplaats jezelf eens in de schoenen van je gesprekspartner. Wat voor iemand zou jij voor de baan zoeken? En met welke argumenten zou hij of zij jou kunnen overtuigen? Het antwoord op dit soort vragen zullen jou helpen jezelf beter te verkopen.
Jezelf voorstellen in 1 minuut
Hoe laat je de recruiter weten dat je een uitstekende kandidaat bent. Het is belangrijk dat je een lijst van je sterke punten bij de hand hebt om in één minuut indruk te maken op een werkgever. Hoewel het moeilijk is om al je geweldige kwaliteiten uit je cv in een minuut naar voren te brengen, is het noodzakelijk om na te denken over het begin van je introductie.
Begin met een – Hallo, ik ben (voor- en achternaam).
Daarna kun je doorgaan met je belangrijkste verkoopargumenten, zoals jaren ervaring, gebied van specialisatie, speciale training die je hebt gekregen, en technische vaardigheden die je bezit. Probeer je te richten op de kwalificaties die in de functieomschrijving worden genoemd en geef aan hoe jij de ideale kandidaat bent, maar wel subtiel.
Je cv vult de gaten in de informatie die je hebt verstrekt. Wees dus niet gehaast om alles in je inleiding te proppen.
Uiteraard staan wij van Match for Talent altijd voor je klaar en hebben wij voordat je op gesprek gaat altijd nog contact met elkaar. Dus heb je vragen, neem altijd contact op met jouw recruiter!
Meer lezen over solliciteren? Lees dan ook de onderstaande artikelen:
– Nerveus voor een sollicitatiegesprek
– Sollicitatiegesprek voorbereiden
– Sollicitatiegesprek voeren